Víno Asie-historie vína v Asii
Historie vína v Asii je fascinujícím příběhem o pěstování vinné révy a výrobě vína v několika zemích s dlouhou tradicí výroby vína, ale také o nových vinařských oblastech, které se objevují v posledních desetiletích. Asie je často považována za kolébku vinné révy, ačkoli víno v tomto regionu není tak populární a tradičně zakořeněné, jak je tomu v Evropě. I přesto se výroba vína v Asii rozvíjí a některé asijské země se stávají stále důležitějšími hráči na světovém vinařském trhu.
1. Počátky vína v Asii: Starověk a tradiční oblasti
V Asii, stejně jako v Evropě, má víno dlouhou historii, která sahá do starověku.
-
Starověká Čína: Nejstarší zmínky o víně pocházejí z Číny, kde byly známé nápoje z fermentovaného ovoce. V Xia a Shang dynastii (cca 2000–1046 př. n. l.) existovaly první záznamy o výrobě vína, i když tehdejší víno bylo většinou spíše fermentovaným ovocným nápojem než vínem z hroznů. Číňané také vyvinuli tradiční způsob výroby vína z rýže, který je dodnes populární – rýžové víno.
-
Starověká Persie (Írán): V Persii, dnešním Íránu, byla výroba vína známa už ve 3. tisíciletí př. n. l. V Persii se pěstování vinné révy a výroba vína staly součástí kultury, a víno hrálo důležitou roli v náboženských obřadech. Persie je považována za jednu z kolébek pěstování vinné révy v Asii.
-
Indie: V Indii je víno také známé již od starověku. Vindu (nebo soma) byl nápoj, který se vyráběl z fermentovaných rostlin a používal se v hinduistických rituálech. I když se víno z hroznů ve starověké Indii příliš neprodukovalo, dnes se Indové začínají zaměřovat na moderní vinařství a výrobu vína z hroznů.
2. Vinařství v moderní Asii: Rozvoj v 20. a 21. století
V posledních stoletích a především v posledních desetiletích se vinařství v Asii rozvinulo. Některé země, jako Čína a Indie, začaly pěstovat víno z hroznů, a dnes mají stále silnější vliv na globální vinařský trh.
-
Čína: V posledních desetiletích se Čína stala jedním z největších trhů pro víno na světě. I když historicky víno v Číně nikdy nebylo tak populární jako v Evropě, v 21. století se výroba vína z hroznů začala rychle rozvíjet. První moderní vinice byly v Číně založeny v 80. letech 20. století, a dnes jsou oblasti jako Ningxia a Shandong známé pro pěstování vinné révy. Čínská vína jsou stále mladá a často napodobují evropské techniky, ale čínská vína získávají mezinárodní uznání a některé vinařské oblasti v Číně jsou považovány za velmi perspektivní. Čína je nyní také jedním z největších spotřebitelů vína na světě.
-
Jižní Korea: Jižní Korea se sice tradičně zaměřovala na výrobu rýžového vína (makgeolli), ale v posledních desetiletích se vinařství začalo rozvíjet i zde. Kvalitní vína z Jižní Koreje pocházejí z oblastí jako Gyeonggi a Chungcheong. Vinice v Jižní Koreji čelí výzvám, jako je počasí a klimatické změny, ale vinařství v tomto regionu má stále rostoucí popularitu.
-
Indie: Indie má dlouhou historii s vínem, ale až v posledních desetiletích se začala soustředit na moderní pěstování vinné révy. Nejvýznamnější vinařskou oblastí v Indii je Nashik, která je známá pro své bílá a červená vína. Indie se stává stále důležitějším producentem vína v Asii, a vína z Indie začínají získávat ocenění na mezinárodních soutěžích.
3. Moderní vinařské oblasti v Asii
Vinařství v Asii se postupně přesouvá do nových, moderních vinařských oblastí, které začínají produkovat kvalitní vína pro domácí i mezinárodní trhy.
-
Japonsko: V Japonsku je vinařství relativně nové, ale již má velmi silnou tradici výroby vína. Oblasti jako Yamanashi a Hokkaidó jsou známé pro pěstování vinné révy. V posledních letech japonská vína získávají mezinárodní uznání a japonská vinařství se stále více zaměřují na vytváření kvalitních vín.
-
Taiwan: V Taiwanu se začalo pěstovat víno poměrně nedávno, ale díky příznivým podmínkám pro vinnou révu a intenzivnímu výzkumu a inovacím se začalo vyrábět kvalitní víno. Zatímco vinařství na Taiwanu není tak rozsáhlé, vinařské oblasti v okolí Nantou se těší rostoucímu zájmu.
-
Turecko: Turecko má dlouhou historii pěstování vinné révy a výroby vína, protože se jedná o historickou oblast, kde se víno vyrábělo již od starověku. Dnes je Turecko významným producentem vína, přičemž oblasti jako Aegean a Central Anatolia jsou známé pro pěstování kvalitní vinné révy. Turecké víno se v posledních letech těší rostoucí oblibě na mezinárodních trzích.
4. Vinařství v Asii a klimatické změny
Vzhledem k rostoucí poptávce po vínech v Asii a změnám klimatu se některé tradiční vinařské oblasti v Asii stávají stále významnějšími producenty vína. Klimatické změny mohou mít na vinařství v Asii dvojí dopad – některé oblasti se mohou stát příliš horkými pro pěstování vinné révy, zatímco jiné oblasti mohou těžit z mírnějších a vlhčích podmínek, které jsou ideální pro pěstování hroznů.
Závěr
Vinařství v Asii se v posledních desetiletích dynamicky vyvíjí a moderní vinařské oblasti ve Číně, Japonsku, Indii a dalších zemích jsou stále více uznávány pro svou kvalitu. Asijská vína se dostávají na mezinárodní trhy, přičemž některé země, jako Čína a Indie, se stávají významnými producenty a spotřebiteli vína. Asie má stále před sebou dlouhou cestu k tomu, aby se stala tradiční vinařskou oblastí na světovém trhu, ale její vinařský průmysl má nepochybně velký potenciál pro budoucnost.