Eshop na adrese eshop.vlevanduli.cz
Jsme v dosahu obcí a měst Tupesy, Buchlovice, Zlechov, Boršice, Velehrad, , Zlechov, Babice, Uherské Hradiště, Uherský Ostroh, Staré Město, Zlín, Veselí nad Moravou, Kyjov, Bzenec, Polešovice
Víno-historie vína, eshop.vlevanduli.cz
Historie vína v Africe má dlouhou a fascinující tradici, která sahá až do antických dob. Přestože Afrika není tak známá jako tradiční vinařské oblasti, jako je Evropa, její vinařství se stále vyvíjí a dnes je to na kontinentu dynamický a rostoucí průmysl. Vinařství v Africe má historické kořeny, které sahají až do doby starověkého Egypta, ale největší rozmach zažila výroba vína v moderní době zejména v Jihoafrické republice a dalších afrických zemích. Pojďme se podívat na vývoj vína v Africe.
V Starověkém Egyptě a dalších afrických civilizacích byla vína známá a pěstována již ve starověku.
Egypt: Egyptští faraóni měli víno ve velké oblibě. Starověcí Egypťané nejen pěstovali vinnou révu, ale i vyráběli víno, které bylo používáno v náboženských rituálech a jako prestižní nápoj. O víno byla v Egyptě velká poptávka, přičemž vinné révy byly pěstovány v údolí Nilu.
Římané a Féničané: V době římské říše a v období Féničanů se vinná réva postupně dostávala i do dalších částí severní Afriky, zejména do Tuniska, Alžírska a Maroka, kde vinařství pokračovalo s tradičními metodami, které byly ovlivněny evropskými vinařskými technikami.
V koloniální éře (16. až 20. století) došlo k masivnímu rozvoji evropských vinařských praktik v Africe.
V 20. století došlo k výrazným změnám v africkém vinařství, zejména v Jižní Africe.
Jihoafrická republika: V 20. století se výroba vína v Jihoafrické republice stala komerčně životaschopnou a kvalitní. Vinařské oblasti Stellenbosch, Paarl, Wellington a Constantia se staly známé po celém světě. Jihoafričané začali používat moderní technologie pro zlepšení kvality vína, a tak vznikla i Pinnacle of South African Wine.
Severní Afrika:
V Tunisku, Alžírsku a Maroku produkce vína během 20. století klesala. Po získání nezávislosti v 50. a 60. letech 20. století byly vinařské oblasti těchto zemí silně ovlivněny politickými změnami, zejména v Alžírsku, kde bylo po osamostatnění značně omezeno pěstování vinné révy. V Tunisku a Maroku se i přesto vinařství i nadále udrželo, ale na komerční úroveň se nikdy nedosáhlo v takové míře jako v Jižní Africe.
V současnosti se výroba vína v Africe soustředí především v Jižní Africe, ale také v několika dalších oblastech Severní Afriky a východní Afriky.
Jižní Afrika: Jižní Afrika se stále považuje za lídra ve výrobě kvalitního vína v Africe. Mnoho vinařství se specializuje na export a vysoce kvalitní vína. Kromě tradičních odrůd jako Chardonnay, Cabernet Sauvignon a Syrah, Jižní Afrika produkuje i Pinotage, což je odrůda, kterou vytvořili v zemi, a která je dnes symbolem jihoafrického vinařství.
Maroko: V Maroku se víno vyrábí zejména v oblastech Meknes a Fès, kde se pěstuje vinná réva i pro export. V posledních letech se marocké víno opět začalo těšit rostoucí popularitě.
Tunisko: Tunisko má bohatou tradici vinařství a stále se vyváží víno do Evropy, přičemž se zaměřuje na kvalitní červená vína. Côte des Dunes a Cap Bon jsou známé vinařské oblasti.
Východní Afrika: V Keni a Etiopii se pěstování vinné révy stále vyvíjí, ale vinařský průmysl je v těchto oblastech na počátku rozvoje. V některých afrických zemích, jako je Tanzanie a Uganda, je víno vyráběno na malých farmách.
Vinařství v Africe má hluboké historické kořeny, zejména v Severní Africe a Jižní Africe. Jižní Afrika je v současnosti nejvýznamnějším producentem vína na kontinentu, známá pro svou vysokou kvalitu vína a exportní produkci. Severní Afrika, zejména Maroko a Tunisko, stále udržuje tradici vinařství, i když v menším měřítku. Vinařství v Africe se neustále vyvíjí a stává se důležitou součástí hospodářství a kultury mnoha afrických zemí.
Vítejte v našem eshopu s levandulí, dárkovými předměty, čokoládou a kávou. Čestvá pražená káva, archivní víno, Moravská pohoda.